Showing posts with label W. Show all posts
Showing posts with label W. Show all posts
// // Leave a Comment

Woodpecker


There are around 200 species of woodpecker inhabiting the forests and woodlands worldwide. Woodpeckers are found on every continent with the exception of the polar regions, Australia and Madagascar. The smallest species of woodpecker is the Bar-breasted Piculet that only grows to 8cm in height. The Gray Slaty woodpecker from south east Asia is the largest living woodpecker in the world with some of these woodpecker individuals growing to nearly 60 cm tall.


The woodpecker has a distinctive long beak, which the woodpecker uses to make holes in trees. The woodpecker does this in order to dig out the grubs living under the bark. The average woodpecker is able to peck up to 20 pecks per second! The woodpecker is only able to peck so much and move it's head so quickly without getting a headache due to the air pockets that help to cushion the woodpecker's brain. Woodpeckers are omnivorous birds and feed on a mixture of plants and animals (mainly insects). The woodpecker eats seeds, berries, fruits, nuts and bugs but the exact species of the woodpecker's food depends upon the area which the woodpecker inhabits.


Most species of woodpecker inhabit forest and woodland areas although oddly enough, there are a few species of woodpecker that live in areas such as deserts and on hillsides, where there are no trees at all. These few woodpecker species still behave in a similar way and nest in holes in rocks and in plants such as cacti. Many of the 200 species of woodpecker on Earth, are today considered to be threatened or endangered animals. This is mainly due to the deforestation that is occurring on mass across the world, meaning that woodpeckers are losing their homes.


Woodpeckers often have quite brightly coloured feathers although the exact colours of the woodpecker's feather depend on the woodpecker species. The brightly coloured feathers of the woodpecker which are often greens, browns, whites, reds and greys, help the woodpecker to camouflage more effectively into the surrounding forest. Woodpeckers make their nests in trees and excavate the hole themselves. Woodpeckers do not usually line the nest as the wood chippings that are there from when the woodpecker made the hole, act as a soft lining. The female woodpecker lays between 3 and 5 eggs that hatch after an incubation period of just a couple of weeks.  Source
Read More
// // Leave a Comment

Wildebeest


The wildebeest is actually a subspecies of the antelope, despite it's bull-like appearance. There are two known species of wildebeest, both of which are native to Africa. The changing African seasons mean the wildebeest must migrate south in the winter, so the wildebeest can continue to graze on grass. Thousands of wildebeest all tend to migrate at once creating a wildebeest stampede.


The wildebeest is a primary source of prey for many large African mammals, that often pick out the weaker wildebeest from the outside of the herd. Wildebeest generally grow to around 1.5 tall but are relatively defenceless against dominant, carnivorous predators such as lions and crocodiles . The wildebeest are able to sense thunderstorms that are up to 30 miles away and the wildebeest follow these rains across Africa in what is commonly known as the great migration. The wildebeest trek around 30 miles everyday and approximately 1,000 miles a year as the wildebeest follow the rains in order to find the best grass.


When the baby wildebeest are born, they are often able to stand within a matter of minutes and these young wildebeest are soon able to run around and soon learn about the importance of protection in numbers. When the wildebeest are migrating around the African continent, the young wildebeest always stay very close to the mother wildebeest as it is easy for the young wildebeest to get lost when there are so many wildebeest travelling together or be preyed upon by watching predators.


Wildebeest inhabit large plains on the African savanna where there is plenty of food for the wildebeest to eat. Wildebeest are herbivorous animals and graze on grasses, leaves and shoots. Wildebeest live together in large herds in order to protect each other as on their own, wildebeest are defenceless and therefore vulnerable in the African wilderness. When danger is spotted, the wildebeest warn each using groaning calls and then run together creating a stampede, both to escape approaching predators and also to intimidate them. Source
Read More
// // Leave a Comment

White Tiger


The white tigers originated in the pure Bengal strain in India. Later in captivity Siberian was crossed in to make a bigger more impressive white tiger. They do have some pigment, so they are not albinos. The white tiger has a shorter life expectancy than the orange tiger, thought to be due to the white tigers mutated genes and to the inbreeding depression necessary to perpetuate the bloodline. The white tiger was always rare to come across in the wild in India, and none have been seen in the wild for over 50 years.


White tigers have also sadly appealed to those who are rich who either display the white tiger in captivity or killed the white tigers for their fur. For that reason white tigers are no longer seen in the wild. All were captured for captive breeding programs or killed as trophies for rich hunters. It has been speculated that some white tiger individuals are born with a blue tinge to their black stripes. Although this has not been recorded, it is possible for a genetic mutation to occur diluting the black stripes of the white tiger a blue/gray color. This dilution of black to blue is common in horses, cats, and dogs.


As white tigers are simply a different coloured version of the normal orange tiger, there are very few differences (if any at all) in the white tiger's behaviour. The white tiger lived in a jungle habitat where there was plenty of cover for the white tiger to remain hidden and to keep on the look out for potential prey. However, they did tend to stand out against their backgrounds and did not camofluage as effectively as normal orange tigers


The tiger is a carnivorous mammal and a fearless predator hunting large mammals including deer, wild boar and cattle. Tigers are extremely stealthy animals and are able to sneak up on their prey and catch it off guard. This makes the tiger a ruthless and dominant predator within its environment. The tiger is a solitary animal and it requires a large territory in order to ensure that there is an adequate food supply. Tiger cubs remain with their mother until they are strong enough and experienced enough to hunt for themselves. Source
Read More
// // Leave a Comment

White Rhinoceros


The white rhino is the second biggest land animal and can weight around 2 tons. The white rhino is the most common species of the remaining rhino, and inhabits parts of Africa. There were around 11,000 white rhino counted in South Africa in 2005, but for unknown reasons the white rhino rate of reproduction is low. The white rhino is the only species of rhino that is not critically endangered.


The white rhino has 2 horns on its head that are made of keratin. The white rhinos front horn averaging a length of 90cm but can get up to 150cm! The white rhinoceros has a noticeable hump on the back of its neck which helps to support the white rhinos large head. Each of the white rhinos four stumpy feet has three toes will help to distribute the enormous weight of the white rhino.


The colour of the white rhino ranges from yellowish brown to grey and not white as the white rhinos name suggests (the white rhinos name is thought to have originated from a mis-translation of the white rhinos names from Dutch into English, with the white rhino thought to have been originally named the wide rhino and not the white rhino).


The ears of a white rhino can move independently which helps the white rhino to pick up more sensitive sounds but the white rhino depends most of all on its sense of smell. The white rhino, like other species of rhino has extremely poor eyesight for such a large animal.
Read More
// // Leave a Comment

White Face Capuchin


The white faced capuchin also known as the white headed capuchin and the white throated capuchin, is a medium sized species of monkey that is native to the jungles of Central America and the northern regions of South America. The white faced capuchin is one of the most well known monkeys, particularly in North America, and the white faced capuchin is thought to be one of the most intelligent monkeys in the world with the white faced capuchin being best known as a companion for organ grinders and are also used to assist people that are paraplegic.


The white faced capuchin plays a vital role in the eco-system where the white faced capuchin inhabits, as the white faced capuchin is one of the most effective dispersers of plant and fruit seeds throughout the jungle. The white faced capuchin does this by eating the fruits and berries that grow in the surrounding jungle and the seeds are then put back into the ground in the feces of the white faced capuchin. The white faced capuchin live in troops which generally contain around 20 individual white faced capuchin members.

The white faced capuchin is a highly adaptable mammal and is known to live in all different types of forest in Central and South America. Although the white faced capuchin mainly feeds on fruits and berries, the white faced capuchin also eats insects, plants and even small creatures such as frogs and birds. Within a white faced capuchin troop, there tend to be more female white faced capuchin members than males and as with many other species of sociable primates.


The white faced capuchin troop generally has an alpha male member whose primary role is to breed with the female members and to protect their troop. White faced capuchin troops are not thought to be highly territorial as they spend a great deal of their time on the move. On average a white faced capuchin will travel 2 km every day but there always seems to be conflict when faced with a different troop of white faced capuchin monkeys. Source
Read More
// // Leave a Comment

Whale Shark


The whale shark is the largest species of fish with some adult whale sharks growing to nearly 50ft long! The whale shark is thought to have developed around 60 million years ago making the whale shark one of the oldest species on Earth today. The whale shark spends it's life swimming through the open oceans in search of fish and squid. Unlike many other species of shark, the whale shark is known to feed on large shoals of tiny fish rather than hunting bigger fish and sea mammals. This makes the whale shark a filter feeder similar to whales and smaller sea animals.


The whale shark inhabits the warm, tropical waters around the equator and despite often being found close to coastlines, the whale shark is also known to dive to depths of up to 700 meters (that over 2,000ft deep). In this part of the ocean, food is more scarce and the whale shark will therefore only venture to such depths if hunting in the shallower waters is not possible. The whale shark is the perfect example of a so-called friendly shark and to date have posed no significant threat to humans (mainly divers).


The whale shark is most commonly spotted around the Gulf of Mexico and the Indonesian Islands where the whale sharks have been known to be almost playful towards humans. Female whale sharks incubate their eggs inside them rather than outside. This means that whale sharks effectively give birth to live young. Inside the female whale shark are hundreds of eggs but only a few actually turn into baby whale sharks. The remaining eggs are thought to be there so that when the whale shark pups hatch, they have something to eat.


The female whale shark gives birth to an average litter of 12 whale shark pups that are around 60 cm long. Whale sharks grow quickly during their first few years and soon the whale shark pups are extremely big and therefore less likely to be hunted by marine predators such as other shark species and killer whales. Whale sharks tend to live for around 60 to 80 years but have been known be more than 100 years old. Source
Read More
// // Leave a Comment

Western Gorilla


The western gorilla is one of two gorilla sub-groups found on the African continent (the other being the eastern gorilla). The western gorilla is the most numerous species gorilla and also the larger out of the two. The western gorilla is found inhabiting the tropical jungles and forests of western and central Africa, along with lowland swamps and secondary forests. All western gorillas are now considered to be critically endangered as much of their natural habitat has now been deforested or taken over by humans.


There are two separate sub-species of western gorilla which are the western lowland gorilla and the cross river gorilla. Although only slightly different in appearance, the two western gorilla species are distinguished by there differing skull and tooth sizes. The western gorilla is one of the great apes, a group that includes orang-utans, gorillas, humans and chimpanzees. As with the other great apes, the western gorilla has a number of features which makes living in the jungle a bit easier, including having opposable thumbs which come in handy when the western gorilla is peeling fruit.


The western gorilla is an omnivorous animal, but the majority of it's diet is made up of eating fruit which the western gorilla is known to travel vast distances through the forests to find. The western gorilla also eats leaves, nuts and berries, along with insects and occasionally small animals such as lizards and rodents. The western gorilla has also been observed using basic tools in the wild in order to more effectively gather food. Due to it's large size, the western gorilla has few real predators in it's native African forests, with large cats such as leopards and the odd crocodile being the only real natural threat to the western gorilla.


The western gorilla tends to live in groups which are led and protected by the alpha male. The alpha male western gorilla also mates with the females in his group, producing generally single offspring, known as babies. The western gorilla babies remain with their mother until they are a few years old and become independent. Today, all western gorillas are critically endangered species but there are thought to be 95,000 western lowland gorillas remaining in the wild, significantly more than their cross river gorilla cousins, whose numbers in the wild are thought to to as low as 300 individuals. Source
Read More
// // 1 comment

Weasel


The weasel is a small, thin mammal. Weasels are found all around the world apart from the Arctic and Australia including it's surrounding islands. The weasel feeds mainly on small mammals and the weasel has a bad reputation amongst farmers who do not approve of the weasel stealing their poultry and their eggs. The weasel can burrow quickly into the ground, meaning the weasel can easily escape danger including farmers that want to catch them.


The weasel tends to grow to about 30cm long with a tail roughly the same length as the weasel's body. The weasel is generally a solitary animal but some species of weasel congregate together in groups for months on end. Weasels most typically come together to mate. The weasel belongs to the same animal family as and is closely related to other animals such as ferrets,stoats and polecats. All these animals have a similarly long-shaped body and pointed snout and are all found in similar environments.


Weasels are most commonly found in wooded areas but weasels are rarely found in really dense, thick forest. Weasels burrow and nest in hollow logs and under piles of rocks and weasels will often inhabit the nest of one of their prey rather than building a new one themselves. Weasels most commonly breed during the mid-summer months and give birth to their young in late spring the following year. The female gives birth to an average of 6 baby weasels, which are pink, blind and tiny and have very little fur.


Weasels are prey to numerous larger animals such as foxes, cats, snakes and birds of prey. It is because they are so vulnerable to being eaten, that many weasels will not even live to be year old. The average lifespan of a wild weasel is thought to be around 3 years but weasels have been known to live for longer in captivity. Generally, weasels prey on small animals such as mice, birds and baby rabbits. Source
Read More
// // Leave a Comment

Water Dragon


The water dragon is a large species of lizard native to the forests and jungles of Asia and Australia. Water dragons are arboreal animals meaning that they spend most of their time in the trees, often close to a large body of water. There are two different species of water dragon, which are the Australian water dragon and the Asian water dragon. The Australian water dragon is the smaller of the two water dragon species and is found on the east coast of Australia. Australian water dragons have powerful legs and sharp claws which help them to climb trees more effectively.


The Asian water dragon is the larger and more colourful of the two water dragon species and is found in forests and jungles throughout India, China, Laos, Vietnam, Burma and Thailand. The Asian water dragon also has a third eye (known as the pineal gland), which is thought to be able to detect difference in light. Although water dragons are generally tree-dwelling animals, they also spend a great deal of time in or very close to the water.


Like many other lizard species, water dragons are omnivorous animals eating a variety of plant and animal species. Water dragons primarily prey upon small animals such as lizards, frogs and rodents, insects and fish which they catch will there long tongue. Due to their relatively large size, water dragons have limited predators within their natural environment, although this is entirely dependent on where the area which the water dragon inhabits. Snakes, large birds and carnivorous mammals are the primary predators of the water dragon.


Water dragons hibernate during the cooler winters and begin breeding when they emerge in the spring. The female water dragon digs a burrow in the ground where she lays up to 18 eggs, and then buries them. The water dragon young hatch within a few months and remain close to the nest until they become bigger and more adventurous. Source
Read More
// // Leave a Comment

Water Buffalo


The water buffalo is thought to have originated in Asia but has since been introduced to Australia, Africa, Europe and North America. The wild Asian water buffalo is now considered to be an endangered species. The water buffalo has been domesticated by humans for thousands of years and is used to pull heavy machinery and to carry heavy loads. Buffalo are farmed in most countries for their meat.


The water buffalo lives in herds with anywhere from a few buffalo to bigger herds in Africa that commonly have hundreds of buffalo per herd. The buffalo is common prey for larger predators such as tigers, crocodiles and lions. The buffalo belongs to the same family of animals as wild cows. This group also includes the African buffalo and the American bison along with the yak and the zebu. Male water buffaloes have very distinctive, large curved horns on the tops of their heads. The male water buffalo is also about a third large than the female water buffalo and the male water buffalo is therefore more commonly used as agricultural aid.


Water buffalo spend most of their time submerged in the muddy waters of Asia's tropical forests. By doing this, the water buffalo is able to keep itself cool in the hot and humid jungle conditions. The hooves on the water buffalo's feet are spread out which allows the water buffalo to stop itself from sinking into the mud on the river beds and swampland. The water buffalo is herbivorous animal and the water buffalo therefore has a purely vegetarian diet. Water buffalo munch on aquatic plants when they are in water but water buffalo seem to prefer to leave the water to find grassland where the water buffalo can graze on grasses, leaves and herbs.


Female water buffalo produce one water buffalo calf every couple of years. After a gestation period of up to 11 months, the female water buffalo gives birth to her buffalo baby. The baby water buffalo stays with its mother and is dependant on her for it's first couple of years. After about three years, male water buffaloes leave the mother water buffalo to join all male water buffalo groups. The female water buffalo will often remain in the same water buffalo herd as it's mother. Although the wild Asian water buffalo is now considered to be an endangered animal, the commercially farmed water buffalo can be found all around the world. Source
Read More
// // Leave a Comment

Wolverine


The wolverine is a medium sized mammal that despite it's bear-like appearance (and it's name) is most closely related to the weasel. The wolverine is known to be strong and vicious and is said to have immense strength in comparison to it's size. The wolverine is found throughout Canada, Europe, parts of North America and the Arctic Circle where the wolverines inhabit mountainous regions and dense forests. Wolverines are also known to venture into more open areas such as plains and farmland when they are in search of food.


The wolverine generally eats mice, rats and other small mammals, birds and eggs during the summer months when these small animals are in abundance. During the bitter winter however, when snow covers the ground, the wolverine tends to hunt larger animals such as reindeer (caribou), sheep and moose. Despite the fact that the wolverine is known to be capable of hunting down and killing animals that are so much bigger than itself, the wolverine tends to prefer to scavenge the kills of other animals such as wolves and bears.


The wolverine also has long, sharp, powerful claws that the wolverine uses to catch it's prey and to defend itself from predators and other wolverines. The wolverine also uses it's claws for climbing and digging. Like the skunk, the wolverine has a strong-smelling fluid called musk which the wolverine uses to warn others to stay away. Wolverines are not particularly fast movers (although they are known to reach speeds of more than 30mph when needed), so they do not chase or stalk their prey. However, wolverines are good climbers and often rest in trees, where the wolverines wait until the right moment to pounce on their prey from the trees or large rocks.
 

The female wolverine has one litter every two or three years. She digs a den with tunnels in a snowdrift that is near piles of rocks. After a gestation period of nearly 2 months, the female wolverine gives birth to a small litter of baby wolverines (known as kits), usually 2 or 3 kits are born. The mother wolverines nurses her wolverines kits until they are around 10 weeks old and are then big enough and strong enough to start learning to hunt for themselves. Wolverines usually live to between 8 and 13 years old although some wolverine individuals in captivity have been known to nearly reach the age of 20. Source
Read More
// // Leave a Comment

Wolf


The wolf is thought to be an ice age survivor, dating wolves around 300,000 years ago. The wolf is accepted to be the ancestor of the domestic dog as the wolf is thought to have selectively bred in order to breed appealing traits typical of puppies and to eliminate the not so appealing traits of adult wolves. The grey wolf is a highly adaptive animal found in all kinds of terrain. Wolves inhabit forests, deserts, mountains, tundras, grasslands and even urban areas with the wolf being a particularly dominant and ruthless predator within it's environment. They vary in color from pure white to pure black and every shade of brown and gray in between.


The wolf lives to be approximately 10 years old in the wild. Wolves live in packs that generally consist of the alpha male wolf, his mate the alpha female, and their offspring of various ages. Other wolves may also join, but it is the parents that are the leaders. The wolf has no real natural predators; their biggest threat is other wolf packs on adjacent territories. The wolf has been known to live up to 20 years old in captivity. Wolves are carnivorous animals and generally hunt large animals but wolves will also hunt smaller animals if they are need of their daily meal.


Wolves have a layer of thick fur which is particularly needed for those wolves that inhabit areas of the Arctic circle where it can be extremely cold. It is during the winter months in these areas that calories are most critical . Larger animals such as elk and deer suffer greatly from the cold and lack of food to eat and it is during this time that the prey of the wolf is at its slowest and therefore is easier to catch. Wolves are considered to be an endangered species today as wolves have been widely exterminated from their former ranges by hunting, poisoning, and trapping to procure their fur and to protect livestock.


Wolves tend to mate in late winter to early spring and the wolf cubs are born are born a couple of months later when the weather is warmer and prey is abundant. The wolf cubs then have the rest of the year to grow stronger in order to be able to survive their first cold winter. Wolf cubs stay with their mother in the wolf pack with the male wolf cubs often leaving to form a pack of their own. Wolves can interbreed freely with dogs, redwolves, coyotes, and jackals to produce fertile offspring. Source
Read More
// // Leave a Comment

Wrasse


The wrasse is a typically small species of fish, found in the coastal waters of the world's major oceans. The Cleaner wrasse is the most commonly known wrasse species as it is often seen alongside other marine animals, including sharks. There are more than 500 different species of Wrasse found in the shallower coastal waters and coral reefs, of the Pacific, Indian and Atlantic oceans. Wrasse most commonly inhabit areas that have an abundance of both food and places to hide, making coral reefs and rocky shores the perfect home for the wrasse.


Cleaner wrasse are the most well-known wrasse species as they are often seen going into the mouths of large marine animals in order remove the dead material inside. Cleaner wrasse feed on dead tissues, scales and parasites that lurk inside the mouth of the larger animal, and few are actually eaten by the predator that they are assisting. Wrasse come in a variety of colours and sizes depending on the species of wrasse. Wrasse tend to be relatively small in size, with many species of wrasse being less than 20 cm in length. One species of wrasse however is enormous in comparison, growing to more than 2 meters long.


Wrasse are carnivorous animals that have thick lips with a row of teeth that usually face outwards. The mouth of the wrasse is protractile which means that it is capable of extending forwards. Wrasse feeds on a number of small invertebrates, small fish and food particles in the water. Wrasse are also known to follow large predatory fish, eating the trail of left-overs that it leaves behind it. Due to their small size, wrasse have numerous predators in their natural environment including larger fish, such as lionfish, dogfish and barracuda and wrasse are even eaten by some smaller species of shark.


Wrasse are known to live for a relatively long-time particularly for their small size. Wrasse mate by releasing their eggs and sperm in to the water, which are fertilised and become part of the plankton until they are big enough to join the reef. Female wrasse lay thousands of eggs at at time so the wrasse population numbers are relatively high. Source
Read More

Contact Form

Name

Email *

Message *