Showing posts with label V. Show all posts
Showing posts with label V. Show all posts
// // Leave a Comment

Vampire Bat


The vampire bat is a small species of bat, native to the tropics of Central and South America. There are three recognised sub-species of vampire bat, all of which are in a genus of their own despite their obvious similarities. The common vampire bat, the hairy-legged vampire bat and the white-winged vampire bat are all closely related and share the same unique feeding habits, as they are the only known mammals that feed entirely on blood. Over time, vampire bats have perfectly adapted to the consumption of their only food source, with a leaf-like heat sensor on the end of their nose which detects where the warm blood is flowing closest to the skin.


The vampire bat is quite a small animal, with it's body rarely growing larger than the size of a human thumb. It's wings are long, finger-like bones that are covered in a thin layer of skin, with a thumb claw that pokes out of the front and is used for grip when clambering about on their host. Vampire bats have dark brown to grey furry bodies with a lighter underside, and strong limbs which enable them to crawl about on the ground with ease. As with other bats, vampire bats use echolocation in order to determine their surroundings.


When flying, they produce high-pitched sounds that bounce of the objects in the area, and it is this bounced-back sound that allows the bat to figure out where things are around them (it is so high-pitched that it cannot be heard by people). Vampire bats use echolocation, sound and smell in order to find their prey, which can be up to 10,000 times the size of this tiny predator, and it is because of this that vampire bats have evolved to taking some precautions when feeding.


Despite being a unique and versatile predator itself, the vampire bat is still prey to other animals, that can hunt the bat in the air when it comes out to hunt at night. Large, sharp-eyed birds of prey such as hawks and eagles are the most common predators of the vampire bat, along with snakes that hunt the bats in their dark caverns while they are sleeping during the day. Humans though are one of their biggest threats, mainly farmers that are known to poison the bats that commonly feed on their livestock. Source
Read More
// // Leave a Comment

Volcano Rabbit


The Volcano Rabbit also known as teporingo or zacatuche (Romerolagus diazi) is a small rabbit that resides in the mountains of Mexico. Volcano Rabbits are the second smallest rabbit in the world, only the pygmy rabbit is smaller. The Volcano Rabbit lives at a high altitude of 3,000 meters above sea level. Grasslands have expanded into the highlands, making it difficult for the rabbit to find food and make their nest holes. Although the Volcano rabbits are not found outside of Mexico. 


There are a handful of isolated populations away from the slopes of the volcanoes but these are very few and far between. The four volcano slopes where these unique rabbits reside are the Tlaloc, El Pelado, Iztaccihuatl and Popocatepetl volcano slopes. Volcano Rabbits make their nests deep in the grass. Not only do they eat the grass, but they also use it to hide from their enemies.


Volcano Rabbits breed throughout the year with a peak during the warm summer. After a gestation period of 38 - 40 days, they will give birth to 1 - 3 young. At birth the youngsters are covered in fur but their eyes are closed. They are weaned after approximately 20 days and they reach sexual maturity at 4 months old.


Another problem is that the Volcano Rabbits live on an active volcano. If this volcano were to erupt, it would wipe out their small population. So, zoos and preservation centers are working quickly to breed more Volcano Rabbits. Volcano Rabbits feed on zacaton grasses, herbs and the bark of alder trees. During the rainy season they will also eat corn and oats. Source
Read More

Contact Form

Name

Email *

Message *