Showing posts with label G. Show all posts
Showing posts with label G. Show all posts
// // 1 comment

Giant Armadillo


The giant armadillo is the largest of all armadillos and found in South America, east of the Andes, from northwestern Venezuela to northeastern Argentina. Adults grow as long as 35 inches and can weigh over 70 lb. The necks and backs of armadillos are covered with flexible carapaces (shells) consisting of 14 to 17 moveable bands of horn and bone. Their heads are also covered with a similar oval shield. The head, tail and lower edges of the giant armadillo are nearly white, and the rest of the body is dark brown.


Underneath the carapace, its naked body appears wrinkly and pinkish in color. It has powerful claws with a very large central claw similar to the claw of the giant anteater. Giant armadillos are very fast on the ground and can sometimes balance themselves on their hind legs and tails, with their forefeet off the ground. Giant armadillos prefer to live in burrows near water in grassland, brushland, woodland, and forests where termite mounds are present. It is believed that they are very good swimmers.


They are active mainly at night and prefer to sleep in the daytime. They are very powerful and quick diggers enabling them to find insects and escape predators by hiding in the ground. Preferred diet is ants and termites, but they will also eat other insects, worms, spiders, larvae, snakes, and carrion. Giant armadillos can consume entire termite mound populations once discovered. Little is known about the mating behavior of this species. Other armadillo species are known to pair up during mating season and share a burrow.


Females give birth to one to two young after a gestation period of 120 days. The young armadillos are born with tough leathery skin to protect them from dangerous predators. Giant armadillos have suffered from loss of habitat due to agricultural development and human settlement, and they are also overhunted by humans for food. Some are killed by farmers because they are thought to damage crops. This species was listed as endangered in 1976, and the continued study of the species and its habitat is necessary to plan additional conservation efforts. Source
Read More
// // Leave a Comment

Goodfellow's Tree Kangaroo

 

Goodfellow's Tree-kangaroo also called the Ornate Tree Kangaroo, belongs to the family Macropodidae, which includes kangaroos, wallabies and their relatives. The species is native to the rainforests  of New Guinea, and the border of central Irian Jaya in Indonesia.  Under the IUCN classification, the species is listed as Endangered, which is a result of overhunting and human encroachment on their habitat.


Like other tree-kangaroos, Goodfellow's Tree-kangaroo is quite different in appearance from terrestrial kangaroos. Unlike its land dwelling cousins, its legs are not disproportionately large compared to its forelimbs which are strong and end in hooked claws for grasping tree limbs, and it has a long tail for balance. All of these features help it with a predominantly arboreal existence. Goodfellow's Tree-kangaroo has short, woolly fur, usually chestnut to red-brown in color, a gray-brown face, yellow-colored cheeks and feet;


a pale belly, a long, golden brown tail, and two golden stripes on its backside.  It weighs approximately 7 kg.  Although it feeds mainly on the leaves of the Silkwood tree, other morsels are accepted when available, including various fruits, cereals, flowers and grasses.  It has a large stomach that functions as a fermentation vat, similar to the stomachs of cows and other ruminant  herbivores, where bacteria break down fibrous leaves and grasses.

Unlike other kangaroos, Goodfellow's Tree Kangaroos like to stay in the treetops rather than hopping around on the ground. They choose to live in the treetops to protect themselves from enemies on the ground. The New Guinea Island used to be rich in nature but as it became the major exporter of lumbers and minerals, the forests were destroyed by the human. The more and more safe places to live for Goodfellow's Tree Kangaroos are now disappearing. Source
Read More
// // Leave a Comment

Grevy's Zebra


The Grevy's zebra , also known as the Imperial zebra, is the largest extant wild equid and one of three species of zebra, the other two being the plains zebra and the mountain zebra. The Grevy's zebra is found in Kenya and Ethiopia. Compared with other zebras, it is tall, has large ears, and its stripes are narrower. It is more ass-like in appearance as compared to other zebras, which are more horse-like. Among their kinds who were hunted for their hides, Grevy's Zebra is the largest kind of zebra.


Grevy's zebras grow up to nine feet long, weigh up to 990 pounds, and stand up to almost five and a half feet at the shoulder. On average, males are about ten percent larger than females. Big heads, large and rounded ears, and thick, erect manes make the Grevy's zebra appear more mule-like than other zebras. In fact, many experts consider Grevy's zebras to be striped asses that are not closely related to other zebras. Their coats sport dazzling narrow stripes that wrap around each other in a concentric pattern and are bisected by a black stripe running down the spine.


Males are highly territorial, claiming prime watering and grazing areas with piles of dung called middens. They generally live alone in their territories, except when females move through during mating season. Non-territorial males travel together in groups of two to six animals. This social system differs from that of other zebras, which typically form female harems that live in one male's territory all year. During dry months, many Grevy's zebras migrate to greener mountain pastures, but males on prime territories often remain there year-round.

Normally only one foal is born to a female after a gestation period of thirteen months. Most of the babies are born between May and August. The young zebra has brown stripes and a mane which stretches from the shoulder to the tail. The background colour of the foal's coat is light brown instead of white. This protective colouring helps the foal to "freeze" and blend instantly with its background. Source
Read More
// // 1 comment

Giraffe


Giraffes are found in parts of Africa and are the tallest mammals on Earth standing at an average of 6 metres tall. The giraffe is able to reach twigs and leaves at the top of trees that other animals cannot get to thanks to the vast length of the neck of the giraffe. The giraffe is thought to be related to cattle and deer, and inhabit plains, grasslands and wooded areas. Giraffes can spend long periods of time in hot, dry lands as the giraffe is able to drink enormous quantities of water when they come across it.


Male giraffes tend to be more solitary animals than the female giraffes. Female giraffes can often be found in small groups on the African Savannah normally with their young giraffes following close behind their mother giraffes. Despite the fact that a giraffes head is approximately 6 m above ground, the common theory that giraffes are more flexible than the average animal is untrue as the giraffe has the same amount of bones in its neck as any other animal, which is 7. The giraffe is also unable to turn its head back.


The giraffe has spots covering its entire body which is believed to help the giraffe camouflage itself slightly in the African wilderness. Giraffes however, do not have spots on the underside of their tummies and each giraffe has spots that are truly unique to the giraffe as an individual.


The giraffe has a hoof-like foot that is split into sections that provide the giraffe with a greater surface area and therefore better balance. The average hoof of an adult giraffe is about the same size as a dinner plate and can reach 12 inches in diameter. When a giraffe walks, the giraffe moves both feet on one side of the body first and then moves both feet on the other side of their body. Source
Read More

Contact Form

Name

Email *

Message *